dilluns, 25 d’abril del 2016

Miquel del Sants Oliver

Miquel dels Sants Oliver Tolrà (Campanet, 4 de maig de 1864 - Barcelona, 9 de gener de 1920) fou un periodista, assagista, poeta, membre fundador de l'Institut d'Estudis Catalans i director de varis diaris mallorquins i barcelonins.
Miquel del Sants vist per Ramón Casas. MNAC
A l'any 1881 es va traslladar a Barcelona per cursar la carrera de Dret i al 1892 l'acaba, onze anys després d'haver-la iniciat i d'haver-la abandonat en diverses ocasions. Després d'aquesta època estudiantil, tornà a Palma per treballar en diverses activitats: director de banc, periodista, assagista, etc.

A inicis de 1903, amb quaranta anys i una vida aparentment solucionada, Miquel dels Sants Oliver decideix traslladar-se amb la família a Barcelona. En aquesta ciutat treballa com a secretari i bibliotecari de l'Ateneu Barcelonès, del qual arribarà a ser president anys més tard. Treballà també com a redactor, primer, i director, poc després, del Diario de Barcelona, el qual abandonà el 1904. Després acceptà l'oferta per treballar com a redactor de La Vanguardia, on arribà a ser director fins el 9 de gener de 1920 quan morí. Curiosament, La Vanguardia no va poder anunciar la seva mort fins uns dies després (30 de gener de 1920), degut a que el diari no es publicava per una vaga .

Al 19 de maig de 1960 durant XVIII Asamblea Nacional de la Federación de Asociaciones de la Prensa cel·lebrada a Barcelona, es col·loca a la plaça de la Vila de Madrid una placa commemorativa dedicada a aquest mallorquí.


Detall de la placa. Viquipèdia
Retall de premsa (La Vanguardia, 20 maig de 1960) sobre el homenatge a Miquel del Sants Oliver i col·locació de la placa dedicada a ell.


Més informació: Escriptors.cat, Viquipèdia